Ciepłe mleko migdałowe z przyprawami

Gdy pogoda się ochładza, a święta idą pełną parą, trudno nie mieć ochoty na przytulenie się do koca i wypicie ciepłego napoju. Uwielbiamy wakacyjne napoje tak samo jak Ty, ale jak wiesz, większość z nich ma bardzo dużo kalorii i jest pełna cukru.

W naszym ostatnim wpisie na temat "Znajdowania równowagi podczas wakacji" dużo mówiliśmy o dokonywaniu mądrzejszych wyborów podczas sezonu wakacyjnego. Z pewnością nieraz zdarzy Ci się pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa, wszyscy tak robimy, ale dlaczego nie zastąpić tych wysokotłuszczowych lub wysokokalorycznych składników zdrowszą opcją? Może się nawet okazać, że zdrowsza wersja będzie Ci bardziej smakować. Poważnie!

W ten sposób dochodzimy do dzisiejszego przepisu na pyszne, przyprawione mleko migdałowe z dodatkiem superfoods o wysokiej gęstości. Przepis jest dość prosty, ale podzielimy się z Tobą kilkoma opcjami, które pozwolą Ci go ulepszyć, jeśli tylko zechcesz. W końcu to sezon wakacyjny!

WARM SPICED ALMOND MILK
Z tego przepisu powstają 2 filiżanki

Składniki
:2 szklanki mleka migdałowego2 ły
żki

masła migdałowego (opcjonalnie)1/4

łyżeczki


imbiru1/4


łyżeczki



gałki muszkatołowej1/2 łyże



czki




cynamonu1/2 łyże




czki sproszkowanej





maki1 łyże





czka






sproszkowanego mesquite1 łyże






czka







surowego miodu, cukru kokosowego lub nektaru kok







osowego

Dodatki opcjonalne
:2 porcje espresso lub mocnej kawy - dla osób, które chcą wypić napój kofeinowy2
uncje bourbona - dla osób, które chcą wypić napój alkoholowy

Wartowiedzieć
:1. Cukier kokosowy lub nektar to dobre, niskoglikemiczne opcje słodzenia.

2. Masło migdałowe dodaje zdrowych tłuszczów, ale możesz je pominąć, aby ograniczyć ilość kalorii i tłuszczu.

3. Maca w proszku: Maca jest adaptogenem, co oznacza, że ma zdolność do naturalnego równoważenia hormonów organizmu, zapewniając jednocześnie energię, wytrzymałość i równowagę psychiczną. Jest niezwykle bogata w witaminy, minerały, aminokwasy, żelazo, potas, wapń i błonnik.

4. Proszek z mesquite: Mesquite ma łagodny, słodki, orzechowy, melasowy smak z nutą karmelu i czekolady. Zawiera duże ilości wapnia, magnezu, potasu, żelaza i cynku oraz jest doskonałym źródłem aminokwasu lizyny. Jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego i białka. Mesquite to prawdziwy superfood, który zaspokaja głód i stabilizuje poziom cukru we krwi.

Sposób przygotowania
: 1. Dodać wszystkie składniki do rondelka i podgrzewać do niewielkiego wrzenia.
2. Zdjąć z ognia i przelać do ulubionych kubków

. 3.


3. Dodaj słodzik do smaku i delektuj się!


Trzymajcie się ciepło i bezpiecznie w tym sezonie świątecznym! Daj nam znać, co sądzisz o naszym korzennym mleku migdałowym z dodatkiem superfoods, uwielbiamy słuchać od Ciebie.

Zobacz również