Jak przygotować owoce i warzywa do wyciskania soku

Wyciskanie soku jest raczej proste, ale warto brać pod uwagę kilka wskazówek, które sprawią, że uzyskamy lepszy sok. Warto także wybierać świadomie te składniki, z których tego rodzaju sok będzie powstawał. Radzimy między innymi jak przygotowywać owoce czy warzywa do produkcji świeżych i naturalnych soków.

Jak należy myć owoce i warzywa? Zbieramy wszystkie owoce i warzywa razem. Następnie układamy obok zlewozmywaka. Jeśli korzysta się z sita umieszczamy je na zlewozmywaku. Odkręcamy letnią albo chłodną wodę. Nigdy nie warto używać wody gorącej ani bardzo zimnej. (http://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/Zanurzamy owoce pod wodę, staramy się wybierać jakąś delikatną szczoteczkę do owoców, które rosną w ziemi. Po umyciu trzeba sprawdzać czy nie zostały jakieś resztki ziemi na owocach. Jeśli na owocach pojawiają się jakieś uszkodzenia mechaniczne to na pewno trzeba odkroić te części, które są uszkodzone, ponieważ będą one psuć smak takiego soku. Zawsze warto rozkrajać takie owoce jak jabłka czy gruszki, ponieważ dzięki temu będzie można sprawdzić co znajduje się w środku, a gniazda niekiedy w takich owocach pleśnieją. Do krojenia jabłek sprawdza się specjalna krajalnica, która jednym ruchem będzie dzielić jabłko na 8 małych części. Tym samym będzie zdecydowanie łatwiej można włożyć taki owoc do wyciskarki, gdzie wsad często jest ograniczony, ponieważ ten otwór, który w urządzeniu się znajduje nie będzie zbyt duży. Taka krajalnica kosztuje parę złotych a świetnie się sprawdza. Twarde surowce dobrze będzie w jakieś mierze kroić na mniejsze kawałki, ponieważ wtedy łatwiej będzie wycisnąć więcej dobrego soku. Poza tym oczywiście również łatwiej będzie umieszczać takie składniki w urządzeniu, gdy otwór wsadowy nie jest zbyt duży. Trzeba pomyśleć o wykorzystywaniu tych kilku rad, ponieważ bardzo możliwe, że dzięki nim uda się wam przygotowywać smaczniejszy sok. Jednocześnie nauczycie się wybierać w jakiś sposób produkty spożywcze, które będą się dobrze sprawdzać będą zdrowe i cenne dla naszego organizmu, który potrzebuje witamin i minerałów.

Zobacz również