Z jakich owoców warto wyciskać sok? Poznaj ich właściwości zdrowotne cz II

Sok z cytryn

owoce do wyciskarki Cytryny mają w swoim składzie najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców cytrusowych. Mają również błonnik, ale nie będzie tam tłuszczy i sodu. Cytryny mogą hamować wchłanianie tłuszczów z pokarmów. Skórka cytryny jest bogata w naturalne substancje roślinne, które mogą chronić przed rozwijaniem się komórek rakowych i walczą już z powstałymi nowotworami. Cytryny mają w sobie wiele soku, są włókniste i miękkie, dlatego każda wyciskarka dobrze sobie z nimi poradzi. Przed wyciskaniem należy jednak obrać taki owoc. Sama cytryna jest bardzo kwaśna, dlatego sok można sobie lekko rozcieńczyć wodą, albo też mieszać różne składniki. (http://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/

Sok figowy

owoce z których warto wyciskać sokWykorzystywany przy leczeniu hemoroidów albo też niektórych nowotworów takich jak rak skóry. Są one zalecane przy astmie bądź cukrzycy. Figi są również pomocne w przypadku zwalczenia nudności, bólów głowy czy gorączki. Nie rosną w naszym klimacie, dlatego niekiedy może istnieć problem z kupieniem fig. Można również wykorzystywać funkcję homogenizacji i przygotowywać sobie dżem albo deser figowy.

Sok z granatów

pełnowartościowe owoce do wyciskarkiGranaty nadają się do tworzenia smacznych soków. Lista zalet jest tutaj bardzo długa. Na pewno wpływają one korzystnie na wygląd skóry. Zwiększają wytrzymałość mięśni, powiększają poziom energii i wytrzymałość organizmu. Dzięki nim można redukować tkankę tłuszczową w okolicach brzucha. Już od setek lat wykorzystuje się granaty jako owoce, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są one również wygodne w wyciskaniu, jeśli tylko usuniemy grubą i twardą skórę.

Sok z grejpfrutów

owoce idealne do wyciskania sokuWpływają korzystnie na nasz układ odpornościowy. Dają do organizmu wiele witaminy C, podobnie jak cytryny i inne owoce. Zapobiegają formowaniu się komórek rakowych i nowotworów. Wspomagają trawienie i zapobiegają krwawieniu dziąseł. Są one pomocne przy grypie, kaszlu i będą bogate w witaminę C. Mogą również pomagać nam w walce z tkanką tłuszczową, ponieważ zmniejszają poziom złego cholesterolu oraz odpowiadają za regulowanie poziomu cukru we krwi.

Zobacz również