- 9 czerwca 2016
Z jakich owoców warto wyciskać sok? Poznaj ich...
- 12 maja 2016
Sprawdzony sposób na błyskawiczne wzmocnienie...
Z jakich owoców warto wyciskać sok? Poznaj ich właściwości zdrowotne cz II
Sok z cytryn
Cytryny mają w swoim składzie najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców cytrusowych. Mają również błonnik, ale nie będzie tam tłuszczy i sodu. Cytryny mogą hamować wchłanianie tłuszczów z pokarmów. Skórka cytryny jest bogata w naturalne substancje roślinne, które mogą chronić przed rozwijaniem się komórek rakowych i walczą już z powstałymi nowotworami. Cytryny mają w sobie wiele soku, są włókniste i miękkie, dlatego każda wyciskarka dobrze sobie z nimi poradzi. Przed wyciskaniem należy jednak obrać taki owoc. Sama cytryna jest bardzo kwaśna, dlatego sok można sobie lekko rozcieńczyć wodą, albo też mieszać różne składniki. (http://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/)
Sok figowy
Wykorzystywany przy leczeniu hemoroidów albo też niektórych nowotworów takich jak rak skóry. Są one zalecane przy astmie bądź cukrzycy. Figi są również pomocne w przypadku zwalczenia nudności, bólów głowy czy gorączki. Nie rosną w naszym klimacie, dlatego niekiedy może istnieć problem z kupieniem fig. Można również wykorzystywać funkcję homogenizacji i przygotowywać sobie dżem albo deser figowy.
Sok z granatów
Granaty nadają się do tworzenia smacznych soków. Lista zalet jest tutaj bardzo długa. Na pewno wpływają one korzystnie na wygląd skóry. Zwiększają wytrzymałość mięśni, powiększają poziom energii i wytrzymałość organizmu. Dzięki nim można redukować tkankę tłuszczową w okolicach brzucha. Już od setek lat wykorzystuje się granaty jako owoce, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są one również wygodne w wyciskaniu, jeśli tylko usuniemy grubą i twardą skórę.
Sok z grejpfrutów
Wpływają korzystnie na nasz układ odpornościowy. Dają do organizmu wiele witaminy C, podobnie jak cytryny i inne owoce. Zapobiegają formowaniu się komórek rakowych i nowotworów. Wspomagają trawienie i zapobiegają krwawieniu dziąseł. Są one pomocne przy grypie, kaszlu i będą bogate w witaminę C. Mogą również pomagać nam w walce z tkanką tłuszczową, ponieważ zmniejszają poziom złego cholesterolu oraz odpowiadają za regulowanie poziomu cukru we krwi.
Top 3